Ljajić i Šarović: Trgovina s Prištinom onemogućena zbog taksi

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u Beogradu sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, sa kojim je razgovarao o situaciji nastaloj nakon što su privremene institucije u Prištini uvele diskriminatorske takse na robu iz Srbije i BiH.

Ljajić i Šarović su tom prilikom konstatovali da je zbog uvedene takse od 100 odsto, trgovina Srbije i BiH sa Prištinom praktično onemogućena.

Ljajić i Šarović: Trgovina s Prištinom onemogućena zbog taksi

Dvojica ministara izrazila su zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubedila Prištinu da povuče pomenute barijere.

Ljajić i Šarović su se u tom smislu dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom da se 17. decembra održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kome će biti razmatrana primena SSP od strane privremenih institucija u Prištini.

Oni su ocenili da je to poslednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mera, ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju SSP između EU i Kosova. Naime, povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordinariju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute.