• Početna > Saopštenja i najave > Saopštenja > Ljajić i Čepurin o unapređenju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije
 • Ljajić i Čepurin o unapređenju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije

  Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlje i načinima za povećanje obima robne razmene.

  Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je robna razmena između dve zemlje u prvih pet met meseci povećana za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da u Rusiju izvozi čak 815 srpskih kompanija, što je najveći broj do sada.

  Ljajić je dodao postoji potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje i da je zbog toga potrebno da se već u septembru nastave pregovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i zemalja Evroazijske unije.

  Razgovaralo se i o mogućnostima za stvaranje zajedničkih preduzeća u oblasti poljoprivrede, koja bi proizvodila u Srbiji, a potom izvozila na rusko i tržišta trećih zemalja.

  Ambasador Aleksandar Čepurin predložio je da tokom jeseni na nekom od brojnih poljoprivrednih sajmova u Rusiji bude organizovan sastanak dobavljača iz naše zemlje sa velikim ruskim distributivnim lancima, kako bi bio povećan broj proizvoda iz Srbije na tržištima Moskve i drugih velikih gradova.

  Čepurin je istakao i da ruski turisti sve češće dolaze u Srbiju i da ih je u prvih pet meseci 17 odsto više nego u istom periodu 2016. godine. On je izrazio nadu da će taj broj biti povećan uvođenjem avionske linije Niš – Kaluga u septembru ove godine.