Ljajić: Ekonomske odnose sa Azerbejdžanom podići na nivo političkih

Politički odnosi Srbije i Azerbejdžana su odličnii na nivou strateškog partnerstva, a postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, saglasili su se danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar ekonomije i industrije Azerbejdžana Šahin Mustafajev.

Posle sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, Ljajić je na konfereniciji za novinare rekao da je današnji uspešan sastanak potvrdio odlične političke odnose dve zemlje, koje nemaju nijedno sporno političko pitanje.

Zahvalio je Azerbejdžanu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, navodeći da i Srbija podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana.

Ljajić je podsetio da je nedavno Azerbejdžan glasao protiv prijema Kosova u Interpol.

“Mi imamo sporazum od pre pet godina o strateškom partnerstvu, a u maju ove godine dva predsednika su potpisala i akcioni plan za sprovođenje tog sporauzuma. Želimo da naši ekonomski ondosi budu jednako dobri kao što su politički odnosi”, poručio je Ljajić.

Na sastanku se, kaže, razgovaralo o nekoliko oblasti u kojima bi ekonomska saradnja mogla da bude uspešna i realizovana na korist privreda dve zemlje i njihovih poslovnih zajednica.

Ljajić je naveo da Azerbejdžan pokazuje spremnost i interes za zajednička ulaganja u sektor pooljoprivrede, uključujući stočarstvo, i zajedničku prozvodnju žitarica, pšenice i kukuruza.

“To će biti centralna tema kojom će se baviti dva ministarstva i dve poslovne zajednice”, rekao je Ljajić.

Kaže i da je turizam oblast u kojoj je moguća saradnja, te najavio da će 24. decembra Srbija u Azerbejdžanu učestvovati na velikom skupu o turizmu.

Istakao je da je Azerbejdžan zaintersovan zaulaganje u naše banje, tako da će skup u Azerbejdžanu biti prilika da se predstave konkretni projekti za sektor banjskog, velnes i zdravstvenog turizma.

Trgovina je, dodaje, treća oblast za saradnju, i navodi da Srbija nije zadovoljna obimom trgivinske razmene sa Azerbejdžanom kojaje zanemarljiva i iznosi svega oko pet miliona dolara.

Da bi se obim razmene povećao, Ljajić kaže da se razmatraju različiti modaliteti, a da bi najbrži način da se pospeši obim trgovinske razmene bio uvođenje preferencijala za naše proizvode i proizvode iz Azerbejdžana kako bi se carinskastopa svela na nulu.

Potencijalni sektori saradnje su, kaže, informaciono-komunikacione tehnologije, energetika i infrastruktura.

“Činjenica da je na sastanak u Beograd došlo sedam zamenika ministra govori o interesu koji je Azerbejdžan dao ekonomskoj saradnji sa Srbijom”, naveo je Ljajić.

Ministar ekonomije i industrije Azerbejdžana Šahin Mustafajev da azerbejdžansku delegaciju čini 20 članova.

“Naša poseta je kratka, ali plodotvorna”, rekao je Mustafajev i naveo da su se sastali i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i poslovnim ljudima iz Srbije kako bi se odredili pavci i mogućnosti saradnje.

“Podržavamo jedni druge u međunarodnoj areni, podržavamo teritorijalni integritet. Azerbejdžan podržava i uvek će podržavati teritorijalni integritet Srbije i to se odražava glasanjem Azerbejdžana u mnogim međunarodnim organizacijama”, kaže Ljajić.

Saglasan je da treba unaprediti ekonomske odnose i podići ih na nivo na kome su politički odnosi.

Dogovor je da se naredni sastanak održi za 18 dana u Bakuu kako bi se razmotrili konkretni projekti i pravci saradnje, kao i mogućnost investiranja u turizam u Srbiji.

“Za nas su važne oblasti poljoprovreda, IT, zadravstvo, industrija. U industriji bismo želeli da konkretizujemo saradnju u oblasti farmacije. Već imamo iskustvo u infarstrukturnim projektima”, rekao je azerbejdžanski ministar.