Љајић: Долазак Лидла важан, повећава конкуренцију

Без конкуренције нема ефикасног тржишта због чега је битан долазак дисконтног ланца Лидл у Србију, пошто ће повећати конкуренцију, поручио је данас потпредседник Владе и министар за трговину, туризам и телекомуникацијe Расим Љајић.

Љајић је, отварајући међународну конференцију „Нова агенда за конкуренцију“, у организацијиа Комисије за заштиту конкуренције, рекао да на регионалном нивоу постоји око 45 малопродајних ланаца где влада жестока конкунренција, а на државном постоји простор за нове играче.

Он је додао да је учешће модерне трговине у сектору малопродаје 30 одсто, док традиционална трговина чини 70 одсто.
„То значи, да имамо огромно учешће пијаца и тезги у укупној трговини“, објаснио је министар Љајић.

Он је навео да је удео модерне трговине у Румунији, на пример, 47 одсто, у Пољској 54, а у Хрватској чак 68 одсто.

Рекао је да код хипермаркета стојимо лоше, јер је њихово учешће свега три одсто, док је у другим земљама двоцифрено.

Подвукао је да код нас дисконтних ланаца нема, док је у Пољској удео у тржишту таквих ланаца више од 30 одсто.

„Зато је важан долазак Лидла јер ће значјано појачати конкуренцију“, подвукао је он.

Љајић је указао да је пред долазак ИКЕА у Србију вођена кампања да ће овај ланац затворити многе фабрике намештаја у Србији и навео да је прошле године, и поред тих тврдњи, забележен раст извоза намештаја за 16 одсто, у прва два месеца ове године за 17 процената, а раст производње је прошле године износио 7 одсто.

„Показало се да је било простора на тржишту за долазак оваквог ланца. Проблем наших произвођача намештаја није била ИКЕА већ чињеница да извозимо пуно дрвених трупаца као сировину, а да они морају да увозе те исте сировине по већим ценама. То је кључни проблем за њихову кокрентност“, казао је он.

Љајић је рекао да ће слична ситуација бити и доласком Лидла, истичући да ће доћи сигурно до реструктуирања, промене на тржишту, а што се тиче ефикасности то ће утицати на смањење трошкова и одразиће се на цене.

„Биће мање цене за различите производе у трговинским ланцима“, уверен је министар.

Навео је да је тржиште телекомуникације најбољи пример шта доноси конкуренција, указујући да постоје три велика играча која се „туку“ за сваког корисника.

Љајић је рекао и да влада ради на новом закону о заштити конкуренције који је добио све најбоље оцене, али је указао да је потребно да наставимо са хармонизацијом правних тековина ЕУ, и начинимо још неке корекције којима ће се ићи у сусрет привредницима.

Према његовим речима, улога државе је веома јасна – пре свега мора да створи правни оквир, донесе добре законе, који се неће селективно примењивати и не садрже дискриминаторске препреке.

„Једнака стартна позиција за све, а онда успех учесника на тржишту зависи од њихове способности. Фер тржишна утакмица је нешто што је преко потребно, важно са становишта очувања тржишта. Држава је непристрасни судија који треба да дели картоне онима који крше прописе. Она не сме да утиче на резултат игре, већ мора обезбедити свим учесницима једнак третман“, закључио је Љајић.