• Početna > Saopštenja i najave > Saopštenja > Ljajić: Carinski rat sa Hrvatskom je završen, takse po starom pravilniku
 • Ljajić: Carinski rat sa Hrvatskom je završen, takse po starom pravilniku

  “Carinski rat” zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku.

  „Čuo sam se sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem koji me je obavestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje – rekao je Ljajić danas novinarima.

  Naveo je da je to zadovoljavajuće rešenje ali da nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz.

  „Jedino je važno da se obezbedi slobodan protok roba i da se uklone barijere. To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu“, naveo je on.

  Na pitanje šta će biti sa poljoprivrednicima koji su po novim taksama već radili i da li će država tražiti da im se vrati novac, Ljajić kaže da jedino oni sami mogu to da urade.

  „Mi kao država ne možemo da tražimo, ali oni mogu da traže redovne sudske postupke ukoliko smatraju da su oštećeni“, kaže Ljajić i dodaje da je država već učinila šta je mogla i smatra da je to dovoljno.

  “Najvažnije je da se problem reši, da ljudi mogu da trguju, putuju i prodaju svoju robu i u jednom i u drugom pravcu i ja se nadam da će ovo biti poslednja vancarinska barijera”, zaključio je Ljajić.

  Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je objavilo na svom sajtu da je izmenjen Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, tako što će naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća umesto dve hiljade kuna, iznositi 90 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole.