Љајић: Царински рат са Хрватском је завршен, таксе по старом правилнику

„Царински рат“ земаља региона са Хрватском је завршен, изјавио је министар трговине Расим Љајић и додао да ће се и убудуће таксе за надзор воћа и поврћа плаћати 90 куна, по старом правилнику.

„Чуо сам се са хрватским министром пољопривреде Томиславом Толушићем који ме је обавестио да ће Хрватска вратити правилник на старо решење – рекао је Љајић данас новинарима.

Навео је да је то задовољавајуће решење али да нема места тријумфализму, нити томе да неко проглашава победу и пораз.

„Једино је важно да се обезбеди слободан проток роба и да се уклоне баријере. То је у интересу наших економија и привреда, али и добросуседских односа у читавом региону“, навео је он.

На питање шта ће бити са пољопривредницима који су по новим таксама већ радили и да ли ће држава тражити да им се врати новац, Љајић каже да једино они сами могу то да ураде.

„Ми као држава не можемо да тражимо, али они могу да траже редовне судске поступке уколико сматрају да су оштећени“, каже Љајић и додаје да је држава већ учинила шта је могла и сматра да је то довољно.

„Најважније је да се проблем реши, да људи могу да тргују, путују и продају своју робу и у једном и у другом правцу и ја се надам да ће ово бити последња ванцаринска баријера“, закључио је Љајић.

Министарство пољопривреде Хрватске је објавило на свом сајту да је измењен Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, тако што ће накнада за контролу усклађености воћа и поврћа уместо две хиљаде куна, износити 90 куна за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле.