Ljajić otvorio 56. Međunarodni sajam nameštaja

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas na otvaranju 56. Međunarodnog sajma nameštaja da je uprkos ranijim najavama o propasti, domaća drvna industrija pokazala fleksibilnost i potencijal za opstanak.

Ljajić je precizirao da industrija nameštaja beleži rast proizvodnje od devet odsto i da je rast prodaje nameštaja na domaćem tržištu u prethodnih godinu dana iznosio 14 odsto.

Prošle godine je ostvaren i rast izvoza nameštaja od 16 odsto, čime je, kako je dodao, vrednost izvoza dostigla 418 miliona evra.

„To nije konačno i nije puni kapacitet naše drvne industirije. Mislimo da postoji prostor za dalje povećanje, za dalje unapređenje, jer će ovo biti jedna od industrija koja može da pomogne i rastu BDP-a i smanjenju nezaposlenost u zemlji i posebno rastu našeg izvoza“, istakao je Ljajić.

Kao najveću prepreku za dalji razvoj industrije nameštaja ministar je naglasio sve veći izvoz trupaca i rezane građe koji je u 2017. godini iznosio 94 miliona dolara.

Kada bi se izvoz rezane građe prepolovio i ti poluproizvodi koristili za proizvodnju nameštaja, Srbija bi prema rečima Ljajića, povećala izvoz za 150 do 200 miliona evra.