Lazarević: Biti zemlja partner na Međunarodnom sajmu u Izmiru je rezultat odličnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske

Specijalni savetnik potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jagoda Lazarević je, povodom 87. Međunarodnog sajma u Izmiru za TV Pink izjavila, da će Srbija po prvi put biti zemlja partner na ovom sajmu što je privilegija i reflektuje odlične bilateralne odnose naše dve zemlje.

,,Biti zemlja partner je posebna uloga, od toga da imate najbolju lokaciju štanda od 500 metara kvadratnih na kojem se predstavljate dok se pored vas nalaze velike zemlje poput Kine i Indije. Takođe oslikava uspon koji imamo u ekonomskoj saradnji dve zemlje.”, rekla je specijalni savetnik.

Lazarevićeva kaže da je reč o jednom od najvećih privrednih sajmova u Turskoj koji ove godine kao glavnu temu ima tehnologiju. ,,Ovo je sajam sa najdužom tradicijom u Turskoj na kojem je prošle godine učestvovalo 26 zemalja i videlo 1,2 miliona posetilaca. Sajam obuhvata zemlje koje danas igraju važnu ulogu u globalnim privrednim tokovima poput Kine, Rusije, Indije i drugih zemalja Evrope, Azije, Latinske Amerike i Afrike”, istakla je.

Govoreći o predstavljanju naše zemlje u Izmiru, Lazarevićeva je rekla da je ideja da se izađe iz dosadašnjih klišea kada je Srbija bila predstavljana kao zemlja malina, džemova i ostalih tradicionalnih proizvoda.

,,Mi sada želimo da pokažemo da možemo da pariramo sa visoko tehnološkim proizvodima u skladu sa ovogodišnjom temom sajma. U skladu sa tim kroz saradnju sa kolegama iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnoligije smo u celu priču uključili Tehnološki park ,,Zvezdara”, rekla je ona i dodala da će se sa svojom ponudom predstaviti i turističke organizacije Srbije, Beograda i Vojvodine u cilju privlačenja što većeg broja turskih turista.

Osvrćući se na ukupne bilateralne odnose Srbije i Turske, Lazarevićeva kaže da su učestali susreti dvojice predsednika država proteklih meseci trasirali naše buduće ekonomske odnose.

,,Mi smo prošle godine izpregovarali reviziju postojećeg Sporazuma o slobodnoj trgovini, gde smo dobili dodatne koncesije na izvoz određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i proširili naš sporazum sa sektorom usluga, čime je stvoren pravni osnov da naše firme mogu agresivnije i intenzivnije da napadaju ovo veliko i značajno tursko tržište. U saradnji sa Turskom leži veliki potencijal jer je to tržište od 80 miliona stanovnika”, izjavila je specijalni savetnik potpredsednika Vlade i ministra tgrovine, turizma i telekomunikacija.

U poslednjih deset godina je robna razmena sa Turskom povećana četiri puta, naš izvoz je povećan osam i po puta, ali Lazarevićeva kaže da ovim rezultatima Srbija još uvek nije zadovoljna jer se i dalje beleži deficit, dok je cilj da se robna razmena izbalansira.

,,Verujemo da će bilateralni sastanci sa turskim ministrima koje planiramo na predstojećem sajmu, stvoriti uslove za bezcarinski uvoz novih proizvoda ili onih postojećih ali sa povećanjem kvota za izvoz”, zaključila je Jagoda Lazarević.

Ovogodišnji Međunarodni sajam će se održati od 7. do 11. septembra u Izmiru.