Кнежевић: Морамо да унапредимо туристичку позицију Тршића и Подриња

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Мирослав Кнежевић, учествовао је на састанку у Тршићу на тему туристичке валоризације Културно-образовног центра „Вук Караџић“.

Кнежевић је на састанку оценио да заједено са Вуковом кућом, Првом кућом писаца, Музејом језика и писма и Вуковом спомен школом, као и традиционалном манифестацијом „Вуков сабор“, овај центар представља потенцијал којим би се додатно обогатила постојећа туристичка понуда Подриња и побољшала позиција Тршића и Лознице на туристичкој мапи Србије.

Он је навео и да се културни туристички потенцијали додатно могу валоризовати и креирањем ланца вредности заснованом на културном и природном богатству Подриња.

Овај центар окупља стручњаке који се баве историјом, културом, писмом и доприноси очувању националног идентитета и неговању свеукупног историјског наслеђа.

Центар „Вук Караџић“ може се сматрати и визиторским центром, с обзиром да се на скуповима слависта и филолога већ презентује српски језик као део наше нематеријалне културне баштине. Додатна атрактивност туристичке понуде Лознице, као и осталог дела Подриња, повећана је захваљујући радионицама, колонијама и камповима из области културе, науке и образовања који се овде сваке године одржавају.

Састанку су, осим представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, присуствовали и представници општине Лозница и Туристичке организације Лознице на тему туристичке валоризације културно-образовног центра у Тршићу.

У циљу повећања конкурентости, представници Министарства су истакли и важност прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином кроз креирање интегрисаног туристичког производа, као и могућности припреме заједничких пројеката.

Подриње је у Стратегији развоја туризма РС од 2016. до 2025. године препознатo као једна од приоритетних туристичких дестинација, а Министарство је од 2013. године уложило 172 милиона динара за значајне инфраструктурне пројекте за унапређење развоја туризма у том делу земље.