IT karavan 03 u Novom Sadu

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je deci za koje je izveden program IT karavan 03 u Novom Sadu, da su digitalne veštine uslov za njihove uspešne karijere u budućnosti, ali da digitalne tehnologije moraju da koriste na bezbedan način.

IT karavan 03 u Novom Sadu

„Iako su vaše digitalne sposobnosti na zavidnom nivou, nedovoljno životnog iskustva vas čini nezaštićenim na internetu. Zbog toga i sprovodimo IT karavan, već treću godinu za redom, da bismo vam pokazali kako da budete bezbedni na internetu, ali i kako da koristite digitalne alate u učenju i istraživanju“, istakla je Matić izazivši zadovoljstvo što je IT karavan ponovo u Novom Sadu, budući da je to grad koji je rasadnik IT talenata.

Ove godine program je predstavljen u Amfiteatru Spensa učenicima, njihovim, nastavnicima i roditeljima iz pet novosadskih osnovnih škola: „Petefi Šandor“, „Vuk Karadžić“, „Aleksa Šantić“, „Žarko Zrenjanin“ i „Kosta Trifković“. Ovom prilikom predstavnicima škola uručene su magnetne table za korišćenje u nastavi.

Za sve učesnike izvedena je edukativna predstava o bezbednosti na internetu, a nakon toga održana je radionica iz programiranja za decu, kao i radionica za roditelje o zaštiti dece na internetu.

IT karavan 03 u Novom Sadu

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u 2018, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanijom Majkrosoft, Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije i Fondacijom Petlja sprovodi kampanju IT karavan za ukupno 26 osnovnih škola u Srbiji.

IT karavan 03 je krenuo iz Beograda, 27. februara, na dan kada je pre godinu dana počeo sa radom Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu. Program je izveden i u Subotici, a nakon Novog Sada, planiran je u Nišu i Novom Pazaru. U okviru kampanje realizuju se i otvorene promocije za građane, kao i dodatne radionice za roditelje u još šest gradova: Sečnju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Kraljevu i Užicu.