• Početna > Saopštenja i najave > Saopštenja > Informacijom protiv digitalnog nasilja
 • Informacijom protiv digitalnog nasilja

  Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, najavila je da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom krajem februara, putem kojeg će svi građani moći da se informišu i edukuju na temu bezbednosti na internetu, ali i da prijave neprimerene, uznemirujuće i opasne sadržaje i situacije na internetu.

  Na konferenciji za novinare Centra za unapređenje kulture života i rada – ŽIR, povodom predstavljanja projekta „Informacijom protiv digitalnog nasilja“, državni sekretar je istakla je pored institucionalnog reagovanja u ovoj oblasti, od velikog značaja i podrška građanskim inicijativama za povećanje digitalne bezbednosti i digitalne pismenosti najmlađih.

  Informacijom protiv digitalnog nasilja

  „Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je projekat „Informacijom protiv digitalnog nasilja“, prepoznavši u ovom predlogu metod koji u današnjoj ekranskoj kulturi ima najprodorniji uticaj. Obraćanje građanima, a naročito deci, ima najjači efekat upravo putem video formata. Ovakve inicijative i programi značajno doprinose neposrednom, brzom dopiranju do svesti dece o bezbednosnim rizicima sa kojima mogu da se suoče u onlajn okruženju.“

  Matić je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru programa podrške programima nevladinim organizacijama, za ovu godinu podržalo i druge programe iz oblasti bezbednosti dece na internetu, za ukupno 20 nevladinih organizacija.

  „Očekujemo da će i ostali projekti biti dovoljno vidljivi i prodorni, kako bi što veći broj dece ali i odraslih, postalo svesno potencijalnih rizika korišćenja interneta“, zaključila je državni sekretar.