Информацијом против дигиталног насиља

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, најавила је да ће Национални контакт центар за безбедност деце на интернету почети са радом крајем фебруара, путем којег ће сви грађани моћи да се информишу и едукују на тему безбедности на интернету, али и да пријаве непримерене, узнемирујуће и опасне садржаје и ситуације на интернету.

На конференцији за новинаре Центра за унапређење културе живота и рада – ЖИР, поводом представљања пројекта „Информацијом против дигиталног насиља“, државни секретар је истакла је поред институционалног реаговања у овој области, од великог значаја и подршка грађанским иницијативама за повећање дигиталне безбедности и дигиталне писмености најмлађих.

Информацијом против дигиталног насиља

„Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало је пројекат „Информацијом против дигиталног насиља“, препознавши у овом предлогу метод који у данашњој екранској култури има најпродорнији утицај. Обраћање грађанима, а нарочито деци, има најјачи ефекат управо путем видео формата. Овакве иницијативе и програми значајно доприносе непосредном, брзом допирању до свести деце о безбедносним ризицима са којима могу да се суоче у онлајн окружењу.“

Матић је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у оквиру програма подршке програмима невладиним организацијама, за ову годину подржало и друге програме из области безбедности деце на интернету, за укупно 20 невладиних организација.

„Очекујемо да ће и остали пројекти бити довољно видљиви и продорни, како би што већи број деце али и одраслих, постало свесно потенцијалних ризика коришћења интернета“, закључила је државни секретар.