Handžo, grad oblaka, prva stanica Srbije na Informatičkom putu svile

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na sastanku srpske delegacije sa Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj u Handžou, da su aktivnosti započete u okviru primene Memoranduma o informatičkom putu svile između Srbije i Kine, od ključnog značaja za saradnju dve zemlje u oblasti digitalne ekonomije.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da je upravo Handžo izabran kao grad partner gradu Nišu, sa kojim će biti uspostavljena pilot zona ekonomske saradnje, s obzirom na to da je taj drevni kineski grad sa dugom tradicijom trgovine, danas poznat po razvijenoj digitalnoj ekonomiji i uspešnim IT kompanijama.

„Takođe je značajno i što je sedište „Alibaba grupe“ u Handžou, budući da smo sa tom kompanijom tokom ove posete Kini, dogovorili saradnju i time započeli realizaciju definisanih prioriteta saradnje na Informatičkom putu svile“, istakla je Matić.

Handžo, grad oblaka, prva stanica Srbije na Informatičkom putu svile

Na sastanku su precizirane aktivnosti na planu primene Memoranduma o informatičkom putu svile.

U oblasti elektronske trgovine, uspostaviće se jedinstvena zona sa Handžoom, koja će podrazumevati skladištenje, izvoz i logističke centre, gde će predvodnik biti „Alibaba“. U oblasti „pametnih gradova“ razvijaće se pametni saobraćaj i bezbednost, pametni elektronski servisi upravnih organa, i to na bazi Handžo modela. Preduzeća iz tog grada biće podstaknuta da u Srbiji osnivaju informatičke centre i platforme za e-klaud. Planirana je izgradnja platformi u okviru visokotehnoloških zona i naučnih parkova, koji će podržati saradnju visokoškolskih instituta i preduzeća.

Razvijaće se savremena logistika, gde će kineska preduzeća biti podstaknuta da investiraju u kargo centre i proizvodne parkove za korisnike u Evropi. U oblasti turizma istražiće se mogućnosti saradnje Handžoa sa Srbijom, kreiranje primamljivih turističkih aranžmana, i onlajn saradnja. Takođe, biće podsticana saradnja u oblasti gejming industrije.

Skupu je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Handžoa, Dai Đenpin, koji je naveo da taj grad, sa devet miliona stanovnika, kao pilot zona saradnje sa gradovima u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“, neprekidno razvija inovacije, jedan je od gradova sa epitetom idealnog grada, ili grada u oblacima, a u više navrata je dobio priznanje Ujedinjenih nacija kao mesto gde je najlepše živeti.

Zamenik gradonačelnika Niša, Dragoslav Pavlović, rekao je da u investicijama u oblasti naprednih tehnologija u Srbiji prednjači upravo grad Niš, i da je cilj da se postigne napredni nivo u oblasti elektronskih komunikacija i elektronskih platformi, koji je postigao Handžo.

Zamenik generalnog direktora Odeljenja za visoke tehnologije Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine, Vu Hao, istakao je da je želja kineske strane da ova saradnja postane uzor saradnje i drugih gradova između Kine i Srbije u oblasti ekonomije, digitalizacije i kulture i da se na taj model ugledaju i drugi narodi.

Delegacije Republike Srbije u zvaničnoj poseti Kini, učestvovala je i na četvrtoj Svetskoj Internet konferenciji, u Vuzhenu, i tom prilikom podržala je Inicijativu za međunarodnu saradnju u oblasti digitalne ekonomije u okviru platforme „Jedan pojas, jedan put“.

Članove delegacije čine i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, šefovi Grupe za razvoj Digitalne agende i Odeljenja za regulativu, analizu i planiranje u oblasti informacionog društva, Milan Dobrijević i Natalija Radoja.