Državna sekretarka uručila ugovore dobitnicima Konkursa

Državna sekretarka Tatjana Matić, uručila je ugovore danas u Palati Srbije dobitnicima Prvog javnog konkursa za dodelu sredstava programa u oblasti razvoja informacionog društva.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija podržalo je 38 predloga programa od 125 udruženja, fondacija i zadužbina, koji su se na konkurs prijavili u okviru pet predloženih tema: Takmičenja u oblastima računarstva i informatike, matematike i fizike, Bezbednost dece na Internetu, Digitalizacija kulturne baštine, Nastava u digitalnim kabinetima i Unapređenje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom primenom informaciono komunikacionih tehnologija.

Tatjana Matić, državna sekretarka čestitala je najbolje ocenjenim programima i izrazila nadu da će se njihovom realizacijom znatno podići kvalitet života svih građana u Srbiji.

„Iako u mnogim segmentima kasnimo za najrazvijenim zemljama, to svakako ne možemo reći kada su u pitanju informacione i komunikacione tehnologije. Naravno, IKT je nepregledno more mogućnosti i naš posao je da ih iskoristimo na najbolji mogući način“, naglasila je državna sekretarka.

Najveći broj predloga programa koji su dobili sredstva su 11 programa u okviru teme za unapređenje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom primenom informaciono komunikacionih tehnologija. „Ponosni smo na činjenicu da je iz ove oblasti stigao najveći broj predloga programa jer to najpre ukazuje da se u našoj zemlji prepoznaje, danas više nego pre nekoliko godina, potreba za socijalnom uključenošću osoba sa invaliditetom i da ne samo da se prepoznaje, nego se na tome i aktivno radi“, istakla je Tatjana Matić.

Organizacije koje su dobile sredstva iz budžeta Republike Srbije realizovaće svoje programe u narednih devet meseci od potpisivanja ugovora, a Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija će pratiti tok njihove realizacije.