Digitalizacija društva i informaciona bezbednost na Smart e-Government 2017

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić u uvodnom obraćanju na 13. Međunarodnoj konferenciji „Smart e-Government 2017” održanoj u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, rekao da poverenje korisnika u digitalne usluge i elektronske servise jedna od ključnih komponenti održivog razvoja digitalne ekonomije.

„Donošenjem Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju biće omogućeni pouzdana elektronska identifikacija i elektronska dostava, koje će imati istu pravnu snagu kao i potpis, pečat i podnošenje dokumenata u papirnoj formi. Pouzdanost i poverenje korisnika u elektronski način rada su ključni elementi koje želimo da izgradimo implementacijom ovog zakona“, istakao je Sava Savić.

Digitalizacija društva i informaciona bezbednost na Smart e-Government 2017

Najsnažniji faktor koji je doveo do neverovatnih rezultata svetskih tehnoloških kompanija koje svoje poslovanje baziraju na informaciono komunikacionm tehnologijama je mobilnost. Zakonom je uređena usluga pružanja kvalifikovanog elektronskog potpisa iz klauda čime želimo da odgovorimo na trend mobilnog načina življenja i potrebe modernog načina poslovanja.

U cilju što brže primene novog zakona, kako je najavio pomoćnik ministra, biće izrađene Uredba o bližim uslovima za pružanje kvalifikovanih usluga od poverenja, kao i Pravilnik o bližim uslovima koje mora da ispunjava sredstvo za kreiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa i pečata, koji će definisati uslove koje treba da ispune pružaoci kvalifikovane usluge od poverenja, kao i obezbeđivanje poverljivosti podataka, zaštitu od falsifikovanja, neovlašćenog korišćenja i sl, i omogućiće i potpis u klaudu, što će, između ostalog, doprineti i unapređenju portala elektronske javne uprave.

Pomoćnik ministra je rekao da Zakon o informacionoj bezbednosti predstavlja jedan od koraka u procesu očuvanja poverenja, primenom odgovarajućih mera tako da IKT sistem zaštiti tajnost, integritet, raspoloživost, autentičnost i neporecivost podataka kojima se rukuje putem tog sistema.“, rekao je Savić.

Digitalizacija društva i informaciona bezbednost na Smart e-Government 2017

Savić je istakao značaj Strategije razvoja informacione bezbednosti u Republici Srbiji za period od 2017. do 2020. godine kojom je prepoznato pet prioritetnih oblasti razvoja: bezbednost informaciono-komunikacionih sistema, informaciona bezbednost građana, borba protiv visokotehnološkog kriminala, informaciona bezbednost Republike Srbije i međunarodna saradnja u oblasti informacione bezbednosti.

Konferencija sa temom “ Elektronski identitet i servisi e-Uprave“ okupila je predstavnike državne administracije i biznisa, uključujući vladine IT stratege, industrijske lidere, univerzitetske profesore i nezavisne eksperte, sa ciljem da se na jednom mestu razmotre rastući trendovi u standardizaciji novih tehnologija za izgradnju modernog informacionog društva.

Za učesnike konferencije organizovan je i specijalizovani Okrugli sto na temu „Izazovi u razvoju sigurnog elektronskog poslovanja“ i izložba rešenja organizovana zajedno sa stručnim prezentacijama u plenarnom delu Konferencije.

Na konferenciji i izložbi koja će se održati 8. i 9. novembra, biće prikazane brojne prezentacije vodećih kompanija u razvoju savremenih tehnologija za realizaciju javnih elektronskih servisa.

Konferenciju organizuje ASIT (Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije Srbije) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije.