Deca u centru digitalne politike

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da su deca i mladi u centru politike Republike Srbije na planu jačanja digitalne bezbednosne kulture, budući da čine najranjiviju grupu korisnika digitalnih tehnologija.

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja Unicefa „Stanje dece u svetu 2017: Deca u digitalnom svetu“, Matić je istakla da mladi moraju da budu pripremljeni za nadolazeću ekspanziju globalne digitalne revolucije i samim tim su prioritetni u programima za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih veština.

Komentarišući rezultate izveštaja, koje je predstavio direktor Unicefa za Srbiju, Mišel Sen-Lo, prema kojima je svako treće dete izloženo seksualnim i drugim zloupotrebama na internetu, Matić je rekla da je Ministarstvo nadležno za telekomunikacije preduzelo niz mera za sprečavanje eskalacije ovog problema.

„Država je uspostavila pravni okvir za zaštitu dece u digitalnom okruženju, usvajanjem Uredbe za bezbednost dece na internetu i Strategije razvoja informacione bezbednosti. Na osnovu Uredbe pokrenut je Nacionalni kontakt centra za bezbednost dece na internetu, putem kojeg se dobijaju saveti i prijavljuju slučajevi onlajn ugrožavanja bezbednosti dece. Takođe, sprovodimo niz programa edukacije, kao i infrastrukturne projekte za obezbeđivanje besplatnog i bezbednog interneta u školama, između ostalog i radi prevazilaženja digitalnog jaza među mladima iz neravnomerno razvijenih sredina“, navela je Tatjana Matić.

Deca u centru digitalne politike

Ona je podsetila i da predstavnici Kontakt centra drže prezentacije širom Srbije o zaštiti na internetu i da građani, prvenstveno roditelji, mogu i sami da zakažu dolazak predavača u njihovo mesto ili školu putem digitalne platforme

„Internet je postao deo naših života. Za sprečavanje njegove zloupotrebe nisu delotvorne zabrane već edukacija i usmeravanje mladih ka iskorišćavanju brojnih prednosti koje nove tehnologije pružaju i razvoju digitalnih veština koje su već sada osnov mnogih profesija“, poručila je Matić.

Na konferenciji u Pres centru UNS-a govorila je i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček, kao i uticajna vlogerka Biljana Stojković.

Snimak konferencije možete pogledati ovde Deca u digitalnom svetu