Knežević na konferenciji „Kina+16“ u Dubrovniku

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević učestvovao je na 4. konferenciji „Kina +16“ za područje turizma na kojoj je potpisana Zajednička izjava o saradnji u oblasti turizma Kine i zemalja CIE.

Tokom boravka u Dubrovniku, državni sekretar za turizam učestvovao je na sastanku visokog nivoa čiji je cilj intenziviranje turističke saradnje svih sedamnaest zemalja članica ove Inicijative. Jedan od ciljeva ove konferencije bio je i ustanovljavanje nagrade „Marko Polo“.

Knežević na konferenciji „Kina+16“ u Dubrovniku

Knežević je istakao da je to bila odlična prilika za promociju Srbije i regiona, a i mogućnost za posebno razmatranje i usklađivanje budućih aktivnosti na ovom perspektivnom turističkom tržištu, sa ciljem jačanja konkurentnosti turističkih destinacija u regionu.

Državni sekretar sastao se sa Lou Shugangom, ministrom kulture i turizma NR Kine i tom prilikom ga upoznao sa aktivnostima koje Republika Srbija preduzima u oblasti turizma posebno kada je reč o tržištu Kine imajući u vidu izuzetno visoko ocenjene ukupne ekonomske i političke odnose.

Takođe, državni sekretar Knežević razgovarao je i sa visokim zvaničnicima zemalja regiona o pitanjima unapređenje regionalne saradnje u oblasti turizma sa ciljem unapređenja promocije i boljeg turističkog rezultata regiona na kineskom tržištu.

Knežević na konferenciji „Kina+16“ u Dubrovniku

Učesnici konferencije bili su ministri i drugi visoki predstavnici odgovorni za turizam iz šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Osim plenarne sednice, održane su i paralelne sesije i radionice, ali i radna sesija o zdravstvenom turizmu i B2B sastanci.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je ukinula vize kineskim turistima. U prvih sedam meseci ove godine najveći porast broja dolazaka (97,4 odsto), kao i najveći porast broja noćenja (80,3 odsto) registrovan je upravo kod turista iz Kine i Hong Konga.