Dušan Protić

Rođen u Beogradu, 14.10.1970. godine. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1995. godine. Od 1995. do 2001. godine radio u advokaturi i potom u privredi.

Od februara 2001. do marta 2004. godine, na položaju zamenika ministra pravde, pretežno zadužen za rukovodjenje normativnim poslovima, koordinaciju procesa reforme zakonodavstva i propisa iz nadležnosti ministarstva, kao i medjunarodnu saradnja. U istom periodu, član Komore regiona Kongresa lokalnih i regionalnih autoriteta Saveta Evrope i stalne radne grupe za razvoj zakonodavstva evropskih regiona sa zakonodavnim ovlašćenjima.

Od marta 2004. godine na funkciji direktora Pravosudnog centra za obuku i stručno usavršavanje, nacionalne ustanove za obuku sudija i javnih tužilaca, čiji su osnivači Ministarstvo pravde i Društvo sudija Srbije (današnja Pravosudna akademija). Pored poslova upravljanja ustanovom, naročito angažovan na razvoju programa obuke i obezbedjenju održivog plana razvoja i rada Centra, njegovim prerastanjem u javnu ustanovu pravosudne obuke.

Od oktobra 2005. do marta 2007. godine, nakon ponovnog angažmana u privredi, obavlja poslove eksperta na razvoju i koordinaciji aktivnosti u projektima iz oblasti pravosuđa i javne uprave.

U maju 2007. godine imenovan za pomoćnika ministra za pravne i opšte poslove u Ministarstvu poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede. Nakon toga, u leto 2008. godine preuzima dužnost pomoćnika ministra za normativne i upravne poslove u Ministarstvu trgovine i usluga. U ovom periodu, rukovodi i neposredno učestvuje u reformi zakonodavstva iz oblasti unutrašnjeg tržišta (Zakon o zaštiti konkurencije, Zakon o trgovini, Zakon o elektronskoj trgovini, Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda, i dr.).  Nakon rekonstrukcije Vlade iz 2011. godine, na mestu pomoćnika ministra za normativne i upravne poslove u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Od jeseni 2012. godine, nastavlja obavljanje funkcije pomoćnika ministra za normativne i upravne poslove u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Ima položen pravosudni ispit, kao i diplomatsko-konzularni ispit. Govori engleski i francuski jezik. Autor je više članaka i radova iz oblasti javnog prava, sistema pravosudja i državne uprave, kao i uređenja tržišta.

Živi u Beogradu, oženjen i ima dvoje dece.