Sporazum o partnerstvu sa Azerbejdžanom naredne godine

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev najavili su u Bakuu da će sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje biti potpisan u prvoj polovini sledeće godine, i izrazili nadu da će robna razmena porasti u skorijoj budućnosti. 

Ljajić i Alijev su, tokom razgovora, definisali oblasti u kojima je moguće unaprediti bilateralnu ekonomsku saradnju i saglasili se da su to grane poljoprivrede, prehrambene industrije, građevine i energetike.

Oni su izrazili očekivanje da će robna razmena dve zemlje, kao i obim ukupnih azerbejdžanskih investicija u privredu Srbije, zabeležiti rast u što skorijoj budućnosti, jer je to u interesu obeju država, čiji su politički odnosi na najvišem mogućem nivou.

Ministar Ljajić sastao se i sa premijerom Azerbejdžana Arturom Rasizadeom, u okviru zvanične posete toj državi.

Potpredsednik Vlade Srbije, kako se navodi, zajedno s ministrom ekonomskog razvoja Azerbejdžana Šahimom Mustafajevim, otvorio je privredni forum u Bakuu, na kome učestvuje više od 25 kompanija iz Srbije i oko 75 privrednih subjekata iz Azerbejdžana.

Ljajić će sutra učestvovati u radu Međudržavnog mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, čiji je kopredsednik.