• Početna > Dokumenti > Lista standarda interoperabilnosti
 • Lista standarda interoperabilnosti

  Pružanje boljih javnih usluga prilagođenih potrebama građana i privrednih subjekata iziskuje nesmetan protok informacija na nivou čitave državne uprave. To se može postići kroz interoperabilnost, koja predstavlja „sposobnost sistema informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) i poslovnih procesa koje podržavaju, da razmenjuju podatke i omoguće zajedničko korišćenje informacija i znanja“

  (Izvor:http://ec.europa.eu/idabc/servlets/Doca2cd.pdf?id=19528)

  U cilju uspostavljanja interoperabilnosti u organima državne uprave, na sednici Vlade Republike Srbije održanoj 10. januara 2014. godine Zaključkom 05 Broj: 345 – 11418/2013, usvojen je Nacionalni okvir interoperabilnosti i određena Uprava za Digitalnu agendu za koordinatora aktivnosti koje se sprovode u vezi sa usvojenim Nacionalnim okvirom.
  Direkciji za elektronsku upravu delegirano je sprovodi i implementira NOI, za uspostavljanje, objavljivanje i održavanje Liste standarda interoperabilnosti, a u koordinaciji sa sledećim državnim institucijama: Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvom pravde i državne uprave, Upravom za zajedničke poslove republičkih organa, Republičkim zavodom za statistiku, kao i partnerom Institutom za standardizaciju Srbije.
  Listu standara srpsku verziju možete skinuti sa sledećeg linka, englesku verziju sa sledećeg linka.